مدیریت پارتیشن ها با Diskpart (آموزش پارتین بندی با CMD)
همانطور که میدانید برای ذخیره اطلاعات در هارد دیسک نیاز است تا هارد دیسک را به صورت منطقی تقسیم بندی کنیم. این تقسیم بندی، هارد دیسک را به هارد های کوچک تبدیل میکند. به این عمل پارتیشن بندی (Partitioning) میگویند. برنامه های زیادی برای پارتیشن بندی نوشته شده اند که هر یک از این نرم افزار ها مزایا و معایب خاص خود را دارند همچنین در خود ویندوز هم سه ابزار برای پارتیشن بندی وجود دارد که میتوانید از آنها نیز استفاده کنید. اولین این ابزار ها همان است که در بین مراحل اولیه نصب ویندوز از آن برای انتخاب پارتیشن ویندوز استفاده میکنید، دومین ابزار در خود ویندوز با محیط گرافیکی میباشد که Disk Management نام دارد. اما یک ابزار دیگر هم برای پارتیشن بندی وجود دارد که هم میتوانید در حین مراحل نصب ویندوز از آن استفاده کنید هم در ویندوز نصب شده، این ابزار همان Diskpart.exe میباشد که به صورت خط فرمان کار میکند. برای درک بهتر این آموزش نیاز است تا مبانی پایه پارتیشن بندی در ویندوز را بدانید این مبانی شامل دانستن انواع پارتیشن ها ، انواع فایل سیستم ها ، انواع جداول پارتیشن و … میباشد در ادامه باما همراه باشید تا این آموزش را با هم دوره کنیم.
برای استفاده از Diskpart.exe در ویندوز باید CMD را به صورت Run As Administrator اجرا کنید. میتوانید از آموزش راههای اجرای CMD نحوه اجرای CMD به صورت Administrator را یاد بگیرید.
پس از اجرای CMD ابتدا دستور Diskpart را تایپ کنید تا وارد برنامه Diskpart شوید.
Diskpart
فهرست گیری از دیسک ها و پارتیشن ها
برای پارتیشن بندی ابتدا باید هارد دیسک مورد نظر را انتخاب کنید، پس اول باید از Hard Disk های متصل به سیستم یک فهرست گرفت سپس هارد دیسک مورد نظر را انتخاب کرد. برای نمایش هارد دیسک های متصل به سیستم باید از دستور List به همراه پارامتر Disk استفاده کنید همانند مثال:
List disk
همانطور که مشاهده میکنید سیستم من دارای دو هارد دیسک میباشد که هارد دیسک اول با عدد 0 و هارد دیسک دوم با عدد 1 مشخص شده است، پس از فهرست گیری از دیسک های متصل به سیستم باید یکی را برای پارتیشن بندی انتخاب کنید، برای انتخاب باید از دستور Select به همراه پارامتر Disk و عدد Disk استفاده کنید برای مثال من میخواهم دیسک دومی که با عدد 1 مشخص شده را انتخاب کنم:
Select Disk 1
نکته: در محیط Diskpart دستورات را میتوانید نا کامل بنویسید مثلا به جای Select از سه حرف اول آن یعنی Sel استفاده کنید یا به جای List از lis استفاده کنید و … .
همان طور که میبینید Disk 1 انتخاب شد، حال برای مشاهده پارتیشن های این Disk باید از دستور List به همراه پارامتر Partition استفاده کنم. (در مثال بالا من دستور Select را به Sel مخفف کرده ام):
List Partitions
انتخاب و حذف پارتیشن ها
همان طور که در تصویر بالا میبینید هارد دیسک شماره 1 سیستم من دارای 1 Partition میباشد برای حذف این Partition باید از دستور Delete استفاده کنم، اما قبل از آن باید این پارتیشن را با دستور Select انتخاب کنم به مثال زیر توجه کنید:
Select Partition 1
Delete
نکته: همانطور که تا به حال متوجه شدید برای انجام هر کاری روی هارد دیسک و پارتیشن، نیاز است تا اول آن هارد دیسک و پارتیشن را با دستور Select انتخاب کنید سپس عمل مورد نظر را روی آن انجام دهید.
ساخت پارتیشن و مشخص کردن حجم آن
برای ساخت پارتیشن باید از دستور Create استفاده کنید این دستور دارای چندین پارامتر میباشد که هر کدام را برایتان توضیح خواهم داد، ابتدا میخواهیم یک پارتیشن Primary با حجم 4000 مگابایت بسازیم پارتیشن Primary پارتیشن اصلی سیستم است. (میتوانید روی پارتیشن Primary ویندوز نصب کنید)
Create Partition Primary Size=4000
همانطور که در بالا مشاهده میکنید بعد از دستور Create Partition از پارامتر Primary برای مشخص کردن ویژگی پارتیشن استفاده کردیم سپس از پارامتر Size برای مشخص کردن حجم پارتیشن. که نتیجه آن ساخت یک پارتیشن Primary با حجم 4000 مگابایت شد.
ساخت باقی پارتیشن ها هم همانند ساخت پارتیشن Primary میباشد فقط بجای Primary باید نام آنها را تایپ کنید برای مثال:
Create Partition EFI Size=1000 Create Partition Extended Size=1000 Create Partition Logical Size=1000 Create Partition MSR Size=1000
برای ساخت چندین پارتیشن پشت سر هم کافیست تا فقط دستور ساخت پارتیشن را با مشخص کردن Size ، به تعداد مناسب وارد کنید مثلا یک هارد دیسک با حجم 2 ترابایت دارم و میخواهم 5 پارتیشن با حجم 400 گیگابایت بسازم کافیست تا پنج بار دستور ساخت پارتیشن را با مشخص کردن Size آن وارد کنم:
Create Partition Primary Size=419430 Create Partition Primary Size=419430 Create Partition Primary Size=419430 Create Partition Primary Size=419430 Create Partition Primary
همانطور که میبینید دستور پنجم را بدون مشخص کردن Size وارد کردم، این دستور به صورت خودکار باقی فضای خالی را به پارتیشن پنجم اختصاص میدهد. یعنی اگر دستور ساخت پارتیشن را بدون مشخص کردن Size وارد کنید کل فضای خالی را به پارتیشن در حال ساخت اختصاص میدهد.
فرمت کردن پارتیشن ها
بعد از ساخت پارتیشن برای قابل استفاده بودن این پارتیشن نیاز است تا آن را فرمت کنیم برای فرمت یک پارتیشن ابتدا آن پارتیشن را انتخاب کنید سپس با دستور Format آن را فرمت کنید. برای مثال:
Select Partition 1
Format fs=ntfs quick
در مثال بالا دستور فرمت با پارامتر fs آمده این پارامتر مشخص کننده فایل سیستم میباشد که جلوی آن NTFS به عنوان فایل سیستم مشخص شده است و پارامتر Quick برای فرمت سریع است. در صورتی که از پارامتر Quick استفاده نکنید باید سالها برای فرمت شدن صبر کنید
نظرات شما عزیزان:
مطالبت عالیس بود، خیلی بدردم خورد مرسی